Muflis

OBJEKTIF PERSATUAN

  1. Sebagai Mediator membantu Peminjam, Penjamin dan Pengguna yang bermasalah di dalam proses rundingan penyelesaian hutang atau liabiliti mereka dengan pihak Pemiutang / Institusi Perbankan dan Syarikat Pengguna agar dapat menyelamatkan mereka dari menjadi muflis atau bebas muflis dengan cara yang terhormat.

  2. Memberi kesedaran dan kefahaman kepada rakyat tentang tanggungjawab dan hak mereka sebagai Peminjam, Penjamin mahupun Pengguna.

  3. Berinteraksi dengan Kementerian, Jabatan dan Agensi Kerajaan di dalam memberi apa jua maklum balas dan cadangan untuk tujuan penambahbaikan Akta yang sedia ada dan juga untuk mencari satu solusi terbaik ke arah mencapai satu penyelesaian kompromi untuk semua yang terlibat di dalam permasalahan hutang / liabiliti penggguna.

 

MISI PERSATUAN

 

  1. Menjadikan  4PM di barisan utama sebagai satu-satunya persatuan di Malaysia yang memerangi ketidakadilan, penindasan dan pencabulan hak-hak peminjam, penjamin dan pengguna dari terus dianiaya oleh insititusi perbankan / kewangan mahupun Syarikat Pengguna.

  2. Menawarkan perkhidmatan “ONE STOP CENTRE” kepada Peminjam, Penjamin dan Pengguna untuk membantu mereka menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan isu hutang dan pengguna.

 

VISI PERSATUAN

  1. Menyokong matlamat Kerajaan untuk menghalang peningkatan di dalam peratusan kes MUFLIS yang memberi impak NEGATIF kepada produktiviti dan ekonomi Negara.

  2. Membantu meningkatkan tahap kesedaran masyarakat mengenai RISIKO berhutang dan IMPAK serta KEKANGAN yang dihadapi setelah menjadi MUFLIS.

  3. Terus menwar-warkan kepada rakyat bahawa MUFLIS atau apa jua tindakan SIVIL dan LELONGAN bukanlah satu jalan penamat. Masih ada jalan keluar dan 4PM sedia membantu.

بسم الله الرحمن الرحيم
PESANAN SAYA UNTUK ANDA

Berhati-hatilah dalam berhutang. Sesungguhnya berhutang itu suatu kesedihan pada malam hari dan kerendahan diri (kehinaan) di siang hari. (HR. Ibnu Babawih dan Al-Baihaqi)

Skop Kami

Persatuan berhasrat

Berita Semasa

Memaparkan Berita Dan Petikan Akhbar

Aktiviti Galeri

Ruangan Ini menyediakan galeri bergambar dan Video